Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directorul OMS critică „naționalismul” în…

Directorul OMS critică „naționalismul” în materie de vaccin: Pagubele provocate de COVID-19 ar putea fi mai mici dacă ar exista un consens global

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat joi ”naţionalismul” în materie de vaccin, pledând pentru punerea în comun a instrumentelor care să permită planetei să combată COVID-19, relatează Calea Europeană.

„Naţionalismul vaccinului nu este bun. Nu ne va ajuta”, a declarat el în cadrul Forumului Aspen pentru securitate, desfăşurat timp de trei zile în mediul virtual anul acesta.

„Ar trebui să existe un consens global pentru a face orice vaccin un bun public comun; (…) este un angajament politic”, a pledat el, potrivit Agerpres.

„Pagubele provocate de COVID-19 ar putea fi mai mici dacă ţările care dispun de mijloacele necesare s-ar angaja”, a insistat directorul OMS.

Circa 26 de vaccinuri se află în diferite stadii de testare, dintre care şase se află „într-o etapă bună, de studii clinice”, a reafirmat la rândul său directorul pentru programele de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, exprimând din nou o speranţă temperată.

Peste 19 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în lume, dintre care cel puţin 700.000 de decese, de la izbucnirea pandemiei în China în decembrie anul trecut, încheie sursa citată.

Mai mulți lideri globali, îndeosebi parte a lumii occidentale, au promovat și continuă să pledeze insistent pentru ca un vaccin împotriva noului coronavirus să fie considerat un “bun public universal”, o idee susținută intens și de Comisia Europeană și instituțiile internaționale. 

În ce privește găsirea unui vaccin, țările lumii depun eforturi pentru a-și securiza accesul la un potențial vaccin împotriva COVID-19. Luna trecută, guvernul Marii Britanii a încheiat contracte pentru achiziționarea a 90 de milioane de doze dintr-un nou vaccin împotriva COVID-19. 

De asemenea, Comisia Europeană a încheiat luni, 3 august, discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE.

Totodată, la nivel european, Franța, Germania, Italia și Țările de Jos au cumpărat în avans 400 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, precizându-se că dozele vor fi distribuite și în alte state ale UE.

Peste Atlantic, președintele Donald Trump s-a arătat încrezător că un vaccin va putea fi dezvoltat până la 3 noiembrie, data alegerilor prezidențiale din SUA, în cadrul cărora actualul lider de la Casa Albă se va confrunta cu fostul vicepreședinte Joe Biden.